Çerez Örnek
canlı destek

Kanser Farkındalığı

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü; kanser olgularının yaklaşık yarısınınönlenebilir olduğunu bildirmektedir. Örgütün 2015 yılında yayınladığı Kanserle Savaşta Avrupa Kodu (European Code Against Cancer); 12 yaşam alışkanlığının geliştirilmesinin pek çok kanser türünün önlenmesinde etkili olduğunu bildirmektedir (1). Kanserin önlenmesi çabalarında hem bireysel düzeyde hem de toplumsal düzeyde yapılması gerekenler vardır. Bireyin zararlı etkinlenimlerden kaçınabilmesi ya da azaltabilmesi için kanıta dayalı bilgilere erişimi önemlidir. Diğer taraftan etkin toplumsal müdahaleler de yürütülmelidir.

 

Kanser farkındalığı açısından; bireyin aşağıdaki 12 öneriye ilişkin farkındalığının artması önemlidir. Bu bağlamda kanserle mücadele konusunda toplumsal görevler üstlenen tüm kurumların da bu önleme çabalarının gerçekleşmesinde önemli sorumlulukları vardır. Bu 12 öneri şunlardır:

 

  1. Sigara içmeyiniz. Hiç bir tütün ürününü kullanmayınız.
  2. Evinizi tütünsüz kılınız. İşyerinizde de dumansız mekan politikalarını destekleyiniz.
  3. Sağlıklı kiloda olmak için harekete geçiniz.
  4. Günlük hayatınızda fiziksel olarak aktif olunuz. Oturarak geçirdiğiniz zamanı azaltınız.
  5. Sağlıklı beslenin.
  6. Alkol tüketiyorsanız, tüketiminizi sınırlayın. Hiç içmemek kanserin önelnemsinde daha iyi bir tercihtir.
  7. Çok fazla güneş ışınına maruz kalmaktan kaçının. Özellikle çocukları güneşten koruyun.  Güneş koruyucu kullanın. Uzun süreli yatarak güneşlenme yapmayın.
  8. İşyerinde kanser yapıcı maddelere ilişkin sağlık güvenlik kurallarını uygulayarak bu maddelere karşı karşı kendinizi koruyun.
  9. Evinizde yüksek radon seviyelerine maruz kalıp kalmadığınızı belirleyin. Bu konuda eyleme geçin. 
  10. Kadınlar için:emzirme annenin meme kanseri riskini azaltır. Bebeğinizi emzirin, hormon takviyesi bazı kanser tiplerinde artışa yol açar, hormone takviyesini sınırlayın.
  11. Çocuklarınızın aşı programlarına katılımını sağlayın.; Kanser açıısndan özellikle yenidoğanlarda Hepatit B, kızlarda human papilloma virus (HPV).
  12. Sizin için organize edilen kanser tarama programlarına katılın: barsak kanserleri (erkek ve kadın); meme kanseri (kadınlarda); servikal kanser (kadınlarda)

 

Kaynak;

  1. Schüz, Joachim, et al. "European Code against Cancer 4th Edition: 12 ways to reduce your cancer risk." Cancer epidemiology 39 (2015): S1-S10.

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ